Interieur Moodboards: een How-To

Urenlang scrollen en pinnen op Pinterest, wie doet het niet? Waarschijnlijk heb jij, net als ik, minstens 30 boards. Droomhuizen, interieurplaatjes, recepten, toffe DIY's (waarvan je de meeste waarschijnlijk toch nooit gaat uitvoeren (no shame, I'm the same!).

Plaatjes sparen terwijl je favoriete foute film opstaat is nou eenmaal een leuk tijdverdrijf. Maar er is een verschil tussen pinnen voor de fun en pinnen met een doel. Dat is een stukje vermaak vs. werken aan een toekomstbeeld. Zijn jouw boards gestructureerd en overzichtelijk of eigenlijk gewoon een mishmash van random ideeën? Ben je op de uitkijk voor die ene foto die je kan namaken of draait het jou puur om een sfeerbeeld? Heb je kleuren op het oog, denk je aan materiaal, zijn het allemaal interieur foto's of ook natuurplaatjes?

Als de structuur en duidelijkheid in interieur moodboards jou nog een beetje ontbreekt, geen zorgen! Ik leg je het proces naar duidelijk en enthousiasmerend overzicht tot in de puntjes uit.


De kracht van een moodboard.

Waarom doen moodboards er eigenlijk toe? Zie het zo: We kunnen vaak met basic woorden wel uitleggen wat voor sfeer we willen in huis. Lekker sfeervol , knus en gezellig of vooral rustig, bijvoorbeeld. Maar die termen alleen beschrijven eigenlijk vrij weinig over jouw interieur ideaalbeeld. Vind jij een paarse bank echt mega gezellig of zijn zachte pasteltinten wat bij jou voor de ultieme warmte zorgt?

Een moodboard is in principe een vertaalmethode, het geeft weer wat met woorden moeilijk duidelijk te maken is als je niet diep in de vaktermen te vinden bent. Door de secure selectie van plaatjes, foto's, kunstwerken en teksten worden jouw gedachten samengebracht en uitgedrukt op een manier die voor een ander makkelijker te interpreteren is. Zo breng je per direct sfeer en gevoel over zonder te moeten gissen naar de juiste termen.

Aankoop-regel-nummer-1_.jpg

Als je jouw ultieme moodboard samengesteld hebt zorgt het voor een richtlijn in jouw interieur-keuzes. Zie je een prachtige blauwe vaas en twijfel je of je hem moet aanschaffen? Of vraagt je schoonmoeder of je oma's antieke kast wilt overnemen? Dít is het ultieme moodboard moment. Past de optie bij de keuzes die je eerder al hebt vastgesteld? Top - doen! Zo niet, dan kan je met een gerust hart overslaan.




Dit wil jij ook! Maar hoe?!

Top, Merel. Leuk! Maar hoe verwerk ik mijn 30 Pinterest boards vol losse flodders naar 1 moodboard die de rode draad van mijn toekomstige interieur wordt?

Stap 1: Het begin

Maak een nieuw bord aan. Loop evetueel alle oude borden door en pin alles waarvan je hart (en eventueel dat van je partner of huisgenoot) sneller van gaat kloppen. Kijk vooral ook verder dan de pins die automatisch op je homepage terecht komen. Zoek bijvoorbeeld eens naar bepaalde materialen of duik in natuurfoto's of fashion.

Welke kleuren geven jou een vreugdegevoel? Welke texturen trekken je aandacht? Inspiratie kan gevonden worden in de meest onverwachte hoekjes! Train jezelf om verder te kijken naar wat er nog meer te zien is. Kleuren, patronen, lijnen, texturen, contrasten, harmonieën. Waar word je blij van?


Stap 2: Sorteren

Als al je favoriete plaatjes op een hoop in Pinterest verzameld zijn is het tijd om te sorteren en selecteren. Hier komt een mastertip: Open Powerpoint met een lege dia. Deel je scherm in tweeën, links Pinterest (of Instagram of een andere favoriete verzamelplek), rechts Powerpoint. Maak per kamer een afzonderlijke dia. Iedere dia die je maakt is gericht op een aparte ruimte, dus de badkamer inspiratie komt niet bij de kinderkamer.

Nu ga je per kamer beeldmateriaal selecteren. Iedere afbeelding die sprekend is voor de ruimte die je wilt creëren kopieer en plak je in de dia. Ga door tot je uiteindelijk het complete sfeer-, kleur- en materiaalbeeld hebt van die ruimte.

Is er nu in één oogopslag duidelijk wat je bedoelt met ‘die zacht groenige kleur’? Top! Dat is het doel.

Dia3.JPG


Zie jij wat ik zie?

In de volgende voorbeelden zie ik kleuren, contrasten, materialen. Niet alle moodboards hebben interieurplaatjes. Dit is ook echt niet nodig. Een foto, een voorwerp of een materiaal kan namelijk al zóveel sfeer en duidelijkheid geven!

Dia1.JPG

Ready? Renovate!

Aan de hand van het moodboard dat je gemaakt hebt kun je precies zien welke kleuren er op de muur moeten, welke stoffen je wilt voor je eetkamerstoelen en welke vorm (lekker organisch of strakke lijnen?) je wilt voor de tafel. De uiteindelijke keuzes die je maakt vinden zo hun basis in het beeld dat je met je moodboard hebt geschept.

Niks is zo fijn als duidelijk overzicht als het neerkomt op klussen, verhuizen of inrichten. Geef jezelf dus vooral de tijd om het moodboard van je dromen samen te stellen, want dat gaat je uiteindelijk veel rust geven. Vertrouw in jezelf én in de power van je moodboard!

Vind je dit nog lastig? Ik help je graag met het maken van een moodboard. In het onderstaande filmpje leg ik je uit hoe ik binnen een paar minuten weet wat jij mooi vindt, waar jij van gaat stralen, welke elementen jouw thuis nodig heeft.

En mocht je nou nog vragen hebben of graag ondersteuning willen, schroom dan niet om even te bellen of mailen. Ik help je graag!

Vorige
Vorige

Verkoopstyling Tips: Verkoop Je Huis Sneller voor Meer