Slaapkamer make-over

De juiste kleurenverhouding voor jouw droom slaapkamer!

Je slaapkamer, een persoonlijke toevluchtsoord in huis. Ondanks dat het zó’n belangrijke kamer is, wordt het vaak over het hoofd gezien bij interieurplannen. Zonde, want dit is de plek waar je elke dag begint en eindigt. Het is een plek om energie te putten in de ochtend en om volledig tot rust te komen in de avond. In deze blog deel ik mijn eigen ervaring met de make-over van mijn slaapkamer en ik laat je zien hoe je jouw eigen slaapkamer make-over kunt aanpakken.

Een wit canvas!

Bij de aanschaf van mijn huis was de slaapkamer behangen met zwaar zwart barok en glanzend zilver behang. Dat paste helemaal niet bij mijn stijl. De eerste stap van mijn make-over was dan ook om alles te verwijderen en een schone lei te creëren. Ik begon met een witte basis, waardoor ik een gevoel van ruimte en frisheid creëerde.
Vanaf hier kon ik goed zien wat ik wilde! Aan hand van mijn moodboard koos ik kleuren uit. Ik testte zes (ja, ZES!) kleuren uit voor de muren. Ik wilde zeker weten dat de tint die ik koos de juiste sfeer zou neerzetten.


De 60-30-10 Regel

Bij het kiezen van kleuren gebruikte ik de 60-30-10 regel. Dit is een belangrijk concept in interieurontwerp waarbij je je kleurenpalet verdeelt in drie percentages: 60%, 30% en 10%. De 60% vertegenwoordigt de dominante kleur (meestal op muren), de 30% is een secundaire kleur (bijvoorbeeld op meubels) en de laatste 10% is een accentkleur voor details en accessoires.


De basis neerzetten

Mijn gekozen kleur neemt 30% van het kleurenpalet in beslag. Na het selecteren van de juiste kleur kalkverf, begon ik te spelen met soortgelijke tinten. Ik koos voor een hemelbed en luxueus beddengoed, maar merkte dat de kamer nog steeds wat pit miste. Dit kwam omdat de kleuren te veel in elkaar overvloeiden. De oplossing? Een nieuwe kleur toevoegen!

Het plafond ging ook mee!

Om de kamer karakter te geven, besloot ik een donkerpaarse kleur toe te voegen. Ik schilderde niet alleen de muren, maar ook het plafond. Hierdoor werd deze kleur mijn 60% kleur! Deze keuze gaf de kamer een luxueuze uitstraling en zorgde voor een mooi contrast met de andere kleuren. Het plafond meenemen in het kleurenpalet is een fantastische manier van een statement maken in jouw ruimte! Zie het effect ervan op de foto’s!

Puntjes op de i

Zelfs met de toevoeging van de nieuwe kleur en het geverfde plafond, miste mijn slaapkamer nog steeds iets. Ik wilde een pop of color, een contrast. De missende 10%! Daarom voegde ik okergeel/terracotta toe als accentkleur. Dit deed ik met behulp van een lichtsnoer en accessoires zoals een dekbed en decoratieve items.


Het Uiteindelijke Resultaat

Met de 60-30-10 regel in gedachten, bestond mijn kleurenpalet uit:

  • 60%: Donkerpaars

  • 30%: Lichtroze/Beige

  • 10%: Okergeel/Terracotta

Het resultaat was een slaapkamer met de gewenste uitstraling - levendig, evenwichtig en persoonlijk. Als jij ook wilt genieten van een vernieuwde slaapkamer, volg dan de onderstaande stappen.


Jouw Eigen Slaapkamer Makeover

  1. Begin met een schone lei: Verwijder alles wat niet bij je stijl past. Maak jouw stijl duidelijk met een moodboard!

  2. Ken de 60-30-10 regel: Verdeel je kleurenpalet volgens deze verhoudingen.

  3. Selecteer je dominante kleur: Kies je hoofdkleur die 60% van het palet zal vormen.

  4. Voeg secundaire en accentkleuren toe: Creëer balans met kleuren die 30% en 10% innemen.

  5. Voeg een statement toe: Overweeg een gedurfde kleur voor een muur of zelfs het plafond. Of een ander statement zoals prachtig behang of gordijnen.

  6. Contrast en accessoires: Voeg accentkleuren toe met accessoires en decoratieve items.

 

Hulp nodig?

Laat je niet ontmoedigen door de uitdaging van een slaapkamer make-over. Met geduld, creativiteit en een goed begrip van kleur kun je een ruimte creëren waar je graag ontwaakt en tot rust komt. En als je wat extra hulp nodig hebt, sta ik klaar om je te begeleiden. Neem gerust contact met mij op voor advies en ondersteuning. Jouw droomslaapkamer is binnen handbereik!

Vorige
Vorige

Tips - Slaapkamer stylen

Volgende
Volgende

3 interieurfouten die jij wil voorkomen!