Lichtinval en kleuren

De juiste kleur kiezen, passend bij de lichtinval van de ruimte.

Noord, oost, zuid, west, thuis best... Maar wist je dat jouw lichtinval enorme invloed heeft op hoe kleuren en materialen uitkomen in jouw woning? Ik geef je tips en informatie om jou zo goed mogelijk te helpen kiezen.

Het zonnetje vanuit het zuiden op een terracotta muur, de warmte wordt extra versterkt!


Lichtinval is enorm bepalend voor de kleuren in jouw huis. Zo is dezelfde kleur groen anders in een ruimte met noordelijk lichtinval, dan in een ruimte waar het zonnetje via het zuiden naar binnen kan schijnen. Maar ja, waar moet je dan rekening mee houden als je de juiste kleuren wil kiezen?  

De kleurtemperatuur van de lichtinval is bepalend voor hoe de kleuren overkomen. Ook heeft de tijd van de dag en het seizoen grote invloed op de kleuren. Dit geldt voor alle stalen en materialen, niet alleen de kleur van jouw muren. Daarom raad ik je altijd aan om een kleurstaal aan te vragen en deze op verschillende momenten van de dag te bekijken! Je kunt vaak een staal kopen of lenen.


Noordelijk lichtinval

Licht vanuit het noorden is zacht en gelijkmatig verdeeld. Helaas komt er het minste licht binnen via het noorden, belangrijk om dus aan te denken als je een kleur kiest! Het is een lichtinval die zorgt voor koelere en blauwe ondertonen. Dit zorgt ervoor dat kleuren met een groene of blauwe ondertoon levendig en intens lijken. Warmere kleuren met een rode of oranje ondertoon lijken vlakker en minder sprekend. Omdat er minder licht binnenkomt, raad ik je aan om donkere kleuren te vermijden.

Wil je een basiskleur kiezen, denk dan aan een beige, of een off-white met een warme ondertoon. Deze lichte kleuren zullen het natuurlijke licht reflecteren en warmte uitstralen. Wil je juist de koele tonen benadrukken, kies dan voor koele ondertonen. Let op, dit kan al vrij snel kil ogen.


Oostelijke lichtinval

Licht vanuit het oosten verandert gedurende de dag. Zo is het ’s ochtends een stuk blauwer en koeler dan ’s middags. Het is belangrijk dat je hier dus op verschillende tijden van de dag naar de kleur kijkt. Zo kan een kleur vrij vlak ogen op een moment en op het andere moment juist te fel lijken.

Omdat je hier twee kanten op kan gaan, moet je je afvragen welke sfeer je wil neerzetten. Wil je een warme omgeving hebben in de ochtend? Kies dan voor een kleur als geel, peach, of een mooie roze tint. Als je liever in de middag een rustgevende ruimte wil, kies dan voor een mooie groene of blauwe kleur.


Zuidelijke lichtinval

Het zonnetje dat heerlijk naar binnen schijnt via het zuiden, hoe lekker is dat?! Maar, heel erg bepalend voor de kleur die jij kiest in jouw ruimte. Het licht is vrij direct en intens. Het licht heeft een warme ondertoon, er zit een gele en oranje gloed in het licht. Kleuren met een warmte zullen nóg warmer aanvoelen.

Wil je een basiskleur kiezen en wil je voor warmte gaan? Kies dan voor een beige of wittint met een rode of oranje ondertoon. Wil je de warmte uit het licht balanceren, kies dan voor een koelere kleur.


Westelijke lichtinval

Ook licht vanuit het westen verandert gedurende de dag. Licht vanuit het westen heeft een warme gloed in de namiddag. Door gele en oranje ondertonen zul je de kleuren in de ochtend heel anders ervaren dan in de middag. De vraag is nu, welke kleurtint wil je benadrukken?

Omdat er in de middag en in de avond veel warmte binnenkomt, moet je je goed afvragen wat voor sfeer je wilt creeren in deze ruimte. Wil je de warmte benadrukken, kies dan voor warmere kleuren. Wil je het graag wat balanceren, kies dan voor wat koelere kleuren.


 Sfeer is bepalend

Belangrijk is dat je van te voren weet wat voor sfeer je wil gaan creëren in een ruimte! Als jij enorm van warme kleuren houdt, dan vind je het misschien niet erg dat de zon de kleur nóg meer laat spreken. Maar dit is niet voor iedereen zo. Check het voorbeeld hieronder maar eens. Mijn woonkamer, hetzelfde plekje, maar met verschillend licht. Tijd van de dag, het seizoen, alles heeft invloed!

Hulp nodig?

Vorige
Vorige

Tips - Kleuren kiezen voor de woonkamer: de juiste basiskleuren

Volgende
Volgende

Werkwijze Cadeaubon