Tips - Kleuren kiezen voor de woonkamer: de juiste basiskleuren

Leer hoe je de juiste basiskleuren kiest voor je woonkamer en creëer rust en eenheid in je huis.

Wanneer je begint met het inrichten en decoreren van je huis, is het belangrijk om te beginnen bij het begin: de basis. Het kiezen van de juiste basiskleuren voor je woonkamer is essentieel voor een gevoel van rust en eenheid in je huis. Maar hoe kies je de juiste basiskleuren? Hieronder volgen de tips.

tips kleuren kiezen woonkamer

Tip 1 - Bepaal je stijl en wensen

Begin met het ontdekken van jouw stijl, smaak en wensen. Dit kun je doen door inspiratie te zoeken in tijdschriften, op Pinterest of Instagram. Sla afbeeldingen op waar je een gelukkig gevoel van krijgt en maak een moodboard. Als je een partner hebt, doe dit dan vooral samen! Jullie willen tenslotte beide gelukkig worden van het interieur! :)

Tip 2 - Analyseer je afbeeldingen

Analyseer de afbeeldingen op kleur en materiaal. Welke kleuren en materialen zie je terugkomen in de afbeeldingen? Deze neem je mee in jouw basiskleurenpalet. Als je bijvoorbeeld veel natuurlijke tinten ziet terugkomen in jouw afbeeldingen, dan weet je dat dit jou dus aanspreekt.

Wat vind je mooi aan de gekozen afbeelding?

Welke kleuren zie je? Is het beige, is het bruin, groen, of toch geel? En als je dan groen ziet, is het dan donkergroen, natuurlijk groen of felgroen? Bekijk de afbeeldingen kritisch en haal hier echt jouw informatie uit.

Als het de groene achterwand is, in combinatie met de natuurlijke elementen… Dan kun je deze informatie meenemen om jouw keuzes te maken! Mis je wat stoere elementen? Vul dan aan in jouw eigen ontwerp! Zie het voorbeeld hieronder!

Warme woonkamer met kalkverf terracotta

Hoe vertaal je dit naar jouw interieur?

Neem de geanalyseerde informatie mee in jouw plan!

  • Kies voor een kalkverf wand

  • Natuurlijke elementen

  • Kies een balans in kleur (licht, donker) die voor jou werkt

Lees even verder als je extra inspiratie voor de analyse vragen wil! Ik geef een aantal voorbeeldvragen.

Tip 3 - Houd rekening met lichtinval

Houd bij het kiezen van de juiste basiskleuren ook rekening met de lichtinval in de ruimte. Een woonkamer op het zuiden heeft bijvoorbeeld een heel ander licht dan een slaapkamer op het noorden. Wil je hier wat extra over lezen? Ik schreef er een blog over mét voorbeelden!

Tip 4: Kies de juiste basis - de basis is heilig!

Nu komt het… Kies een basis waar je verliefd op kan blijven, volg daarom geen trends, maar blijf bij je gevoel. Vanaf de basis kun je altijd veranderingen in de rest van de ruimte aanbrengen. Houd je aan je eigen kleurenpalet en richtlijnen, dit maakt het proces van materialen en spullen selecteren een stuk gemakkelijker.

Als jouw basis goed gekozen wordt, dan blijft deze staan. Denk bijvoorbeeld aan een vloer of een keuken. Dit zijn elementen in jouw huis waar je niet over 2 jaar nog een verandering in wil doorvoeren. Deze elementen behoren tot de basis. Ik laat je zien hoe je keuzes kunt maken!

warme woonkamer met kalkverf en terracotta

De basis is heilig!

In dit voorbeeld heb ik de kleuren terracotta, beige, zwart en groen gekozen. Als materiaal kies ik voor hout en kalkverf, daarnaast breng ik textuur aan door te werken met verschillende oppervlakten.

Komt ie:

  • De basis is de vloer van hout.

  • Alle muren worden beige, op 1 muur na. Deze muur krijgt een terracotta kalkverf look.

  • De bank wordt beige, het vloerkleed ook.

  • De kast is van hout met textuur.

  • De asseccoires zijn zwart, terracotta of beige.

Ta-daaaaaa! Deze basiskleuren kan ik door mijn hele woonkamer gebruiken!


Hieronder staan enkele vragen die je je kunt stellen bij het bedenken van de basis!

Kleur: Welke kleuren en materialen zag je veel terugkomen in jouw moodboard? Welke kleuren en materialen werken goed met de lichtinval in jouw ruimte? Hoe kun je deze informatie vertalen naar jouw woning?

Vloer: Heb je veel houten vloeren gezien? Of juist veel beton? Welke kleur moet de vloer krijgen en hoe past dit bij het licht? Hoe past de vloer bij de keuken en de gewenste stijl?

Keuken: Wat vind je een mooie kleur? Ga je voor zachte kleuren, een statement of juist een houtlook? Worden de kastjes licht of donker? Komt er een tegel tegen de wand, of afwasbare verf?

Muren: Hoe worden jouw muren behandeld? Komt er een zachte wit-tint tegen de wanden, of kies je voor een kleur? Hoe staat deze kleur bij het licht, bij de vloer en bij de andere zaken in de woonkamer?


Tip 5: Laat je adviseren

Wil jij beginnen met een goede basis, maar heb je hulp nodig? Laat je dan adviseren door een professional. Vraag om advies in woonwinkel, in de verfzaak of bij het kiezen van de gordijnen. Laat altijd jouw informatie zien: jouw moodboard en analyse, de plattegrond en alle informatie die je hebt.

woonkamer warm interieur kalkverf terracotta

Hulp van Merel in Huis?

Wil je alles in een keer goed aanpakken mét hulp? Kies dan bijvoorbeeld voor een Advies aan Huis van mij. Ik kan jou helpen met een kleurenpalet waar je echt gelukkig van wordt. Voor iedere ruimte een eigen plan, maar dan mét eenheid.

Vorige
Vorige

Wooninspiratie - Plafond verven

Volgende
Volgende

Lichtinval en kleuren